З приводу інтронізації Предстоятеля Елладської Православної Церкви Архієпископа Ієроніма ІІ

Від імені Священного Синоду, єпископату, духовенства та мирян Української Православної Церкви прийміть сердечні вітання з возшестям на престол Предстоятеля Святійшої Елладської Православної Церкви. Господь Ісус Христос, «Пастир добрий» (Ін. 10, 11), довіряє нині Вам, як досвідченому пастирю стада Христового, благочестиву паству Греції. Сьогодні Ви поставляєтесь Першосвятителем Церкви, яка виросла з проповіді святого апостола Павла та інших апостолів, дала світу цілий сонм святителів, мучеників, подвижників та богословів.

З благословенних земель Еллади світло Христової віри просяяло для багатьох країн та народів, в тому числі й для Київської Русі. Дякуючи просвітницьким трудам святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які були родом із Солуні, слов’янські народи почули проповідь Євангелія, отримали свою писемність і долучились до спадщини православної Візантії. З того часу, коли наш народ прийняв християнство, його зв’язки з грецьким народом завжди були міцними та братськими, оскільки ґрунтувались на єдності віри.

Ці зв’язки були не односторонніми, але такими, що взаємно збагачують. Нам особливо приємно відзначити, що одними з найбільш шанованих в сучасній Греції святих є вихідці з України – воїн Іоанн Руський та лікар і святитель Лука (Войно-Ясенецький). Значну роль в духовному відродженні православних народів Балкан та Русі відіграв ще один наш співвітчизник – преподобний Паїсій (Величковський).

Ми молимось, щоб і надалі братські зв’язки між нашими народами і Церквами зміцнювались, на підтвердження слів Спасителя: «По тому знатимуть усі, що ви Мої учні, якщо будете мати любов між собою» (Ін. 13, 35).

Вітаючи Ваше Блаженство з початком нового для Вас Предстоятельського служіння, ми віримо, що в Вашій особі Елладська Церква отримала досвідченого та різнобічно освіченого Першосвятителя, який здатен жити у відповідності зі словами апостола Павла: «Вникай в себе та у вчення; займайся цим постійно: бо, так роблячи, і себе спасеш, і тих, що слухають тебе» (1 Тим 4, 16), а також духовного керманича, спроможного мудро вести корабель Церкви. Сьогодні ми розділяємо радість повноти Елладської Церкви, на чолі якої Господь поставив богомудрого Архіпастиря.

Ваше Блаженство! В цей урочистий день Вашої інтронізації молитовно бажаємо, щоб Всеблагий Господь укріпив Вас у новому та відповідальному служінні. Нехай благословення Боже завжди перебуває з Вами, а Елладська Православна Церква під Вашим мудрим керівництвом нехай має мир та благоденствіє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів